Student kwelgeest van supermarktketen AH

UTRECHT - De Utrechste student Thijs van der Tuin heeft zich het afgelopen anderhalf jaar ontpopt tot een kwelgeest van supermarktketen Albert Heijn. Met het ontwikkelen van een computerprogramma kwam hij erachter dat de prijzen van de winkel weliswaar vaker worden verlaagd dan verhoogd. Maar die verlagingen bleken vaak een stuiver, terwijl de verhogingen al snel neerkwamen op een kwartje.

Het idee om de prijsschommelingen te volgen, ontsprong tijdens een prijsactie van Albert Heijn. In alle filialen van de keten hingen anderhalf jaar geleden plakkaten waarop gewezen werd op het scherp prijsbeleid van de grootgrutter. Van der Tuin vertrouwde het niet helemaal en samen met een vriend ontwikkelde hij anderhalf jaar geleden de internetsite Inprijsverhoogd.nl. "We dachten: er moet een keerzijde zijn."

In anderhalf jaar zijn er ruim 5000 artikelen in prijs verhoogd en meer dan 15.000 artikelen in prijs verlaagd bij de marktleider. Per saldo kwamen de prijzen in het afgelopen anderhalf jaar echter hoger uit. "Om onverklaarbare redenen wordt ieder half jaar het kassabonnetje een euro duurder. Je hebt de prijsverhogingen echt niet door, want je doet elke dag andere boodschappen", licht Van der Tuin toe.

Hij wil Albert Heijn geenszins een tik op de neus geven. "Ik begrijp dat prijzen stijgen. Maar je hebt er geen zicht op. En ik begrijp ook wel dat winkels geen aandacht op hun prijsverhogingen wilden vestigen. Maar dit wilde ik transparanter maken."

Albert Heijn was misschien een makkelijk slachtoffer voor Van der Tuin. De prijsinformatie van de keten is openbaar. De uitkomsten van het onderzoek worden door Albert Heijn niet bestreden. "Op zich hebben we geen bezwaar tegen vergelijkingsites", zegt een woordvoerster. "Maar het is jammer dat dit alleen om Albert Heijn gaat. Het is niet zo dat we als enige duurder zijn geworden. De prijsafstand ten opzichte van andere supermarkten blijft gelijk."

De student deelt die mening met de grootgrutter. Daarom wil hij de komende maanden ook andere supermarkten aan zijn onderzoek onderwerpen. "Dat kan ik nu wel zeggen, want de website slaat aan. Het is begonnen als eenvoudig project, maar ik merk dat het bedrijfsleven belangstelling begint te tonen voor de gegevens."

Het onderhoud van de site is nog zo eenvoudig niet, ontdekte Van der Tuin. De database barstte een paar maanden geleden al uit haar voegen. Daarnaast worden ook verpakkingen zo nu en dan aangepast. Zo ging de verpakking van Yorkham van 150 naar 300 gram en ging de prijs van € 2,36 naar € 4,90. "Dat is verraderlijk. Die prijsverhogingen hebben mensen minder snel door. Die oneffenheden moeten ook nog uit het systeem worden gewerkt."

Door Richard van de Crommert

Telegraaf
Let's meet!

Interested? We would be happy to schedule a demo!

Contact us